КАМ'ЯНЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
КРОПИВНИЦЬКОГО РАЙОНУ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

54 ВИПАДКИ БОТУЛІЗМУ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ В УКРАЇНІ З ПОЧАТКУ РОКУ

Дата: 27.09.2022 13:47
Кількість переглядів: 92

Фото без описуУ такий складний і важкий час для країни продовжують реєструватись випадки ботулізму. З початку року спеціалісти Держпродспоживслужби регіонів України взяли участь у розслідуванні 54 випадків ботулізму з 60 постраждалими, двоє з яких померло. Після введення воєнного стану в країні зареєстровано 50 випадків захворювання з 55 постраждалими. За аналогічний період минулого року на ботулізм захворіли 57 людей, із них 7 померли.

Цьогоріч летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього приготування та риби – тараньки, придбаної з рук в місці стихійної торгівлі.

Зокрема на Кіровоградщині з початку року лабораторно підтверджено один випадок ботулізму з двома потерпілими в м. Новомиргород Новоукраїнського району. Захворювання двох чоловіків 54 та 26 років було пов’язане із вживанням консервованого рибного паштету домашнього приготування.

За результатами розслідування випадків ботулізму в Україні у 2022 році встановлено, що 24 випадки з 29 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 18 випадків із 21 постраждалим, овочеві – 4 випадки з 5 постраждалими та рибні – 2 випадки з 3 постраждалими), 20 випадків (21 постраждалий) пов’язано із в’яленою, жареною рибою (15 випадків із 16 постраждалими – домашнього приготування, 4 – придбаною в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження). У 10 випадках, за попередніми даними, захворювання, ймовірно, пов’язано з продукцією промислового виробництва (8 – рибна продукція, 2 – м’ясна), серед яких у 5 випадках виробника не встановлено, у тому числі за 2 випадками проведення протиепідемічних заходів триває.

Нагадаємо, що ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби, будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо), а також після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього приготування;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Перші симптоми захворювання на ботулізм найчастіше виникають через 12 –24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми можуть виникнути і раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Ознаки ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, через що виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: за будь яких симптомів розладу шлунково-кишкового тракту, особливо найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! При ботулізмі госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Пам’ятайте: хворобі легше запобігти, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не минає безслідно. Наразі консервована продукція домашнього приготування є поширеним продуктом тривалого зберігання.

Рекомендовано: м’ясні, рибні консерви, паштети вживати тільки після термічної обробки перед безпосереднім вживанням страв.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь