Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

ЗАТВЕРДЖЕНО ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ШВИДКОЗАМОРОЖЕНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Дата: 02.11.2022 14:00
Кількість переглядів: 63

Фото без описуМіністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною. Відповідний наказ Мінагрополітики (№ 682 від 14 вересня 2022 р.) зареєстрували у Міністерстві юстиції України.

Прийняття Гігієнічних вимог є черговим кроком щодо виконання міжнародних зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, створює в Україні спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів, а також матиме позитивний вплив на громадське здоров’я.

 

Швидкозаморожений харчовий продукт – харчовий продукт, що його було піддано процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить область максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації (вирівнювання температури харчового продукту), досягає температури не вище – 18 °C, що її постійно підтримують на цьому рівні по всьому харчовому продукту.

Гігієнічні вимоги чітко регламентують:

загальні принципи, що їм мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;

рівень температури, що її необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;

вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;

особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;

здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.

Звертаємо увагу, що Гігієнічні вимоги вводяться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь