До уваги дрібнотоварних виробників та пунктів заготівлі молока
Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока» від 7 квітня 2022 р. № 209 затверджені гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.
Ці Вимоги не застосовуються до молока виробленого (призначеного) для особистого споживання та є обов’язковими для:
1) операторів ринку молока та молочних продуктів (у тому числі фізичних осіб), які утримують до п’яти умовних голів сільськогосподарських тварин для виробництва сирого молока з метою введення його в обіг через пункти заготівлі молока або реалізації кінцевому споживачу через агропродовольчі ринки;
Набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока» від 7 квітня 2022 р. № 209.
Затверджені ним Вимоги встановлюють гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.
Ці Вимоги не застосовуються до молока виробленого (призначеного) для особистого споживання та є обов’язковими для:
1) операторів ринку молока та молочних продуктів (у тому числі фізичних осіб), які утримують до п’яти умовних голів сільськогосподарських тварин для виробництва сирого молока з метою введення його в обіг через пункти заготівлі молока або реалізації кінцевому споживачу через агропродовольчі ринки;
2) операторів ринку молока та молочних продуктів, в управлінні яких перебувають потужності із заготівлі, первинної обробки, зберігання та транспортування сирого молока (пункти заготівлі молока), від тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками;
3) державних ветеринарних інспекторів, спеціалістів ветеринарної медицини, уповноважених на здійснення ветеринарного обслуговування та/або державного контролю на відповідній території (уповноважений ветеринар, офіційний ветеринарний лікар), ліцензованих спеціалістів ветеринарної медицини або спеціалістів, які працюють у закладах ветеринарної медицини.
Даним наказом передбачено вимоги до:
1) первинного виробництва молока, включно з вимогами щодо контролю за станом здоров’я тварин та за використанням ветеринарних препаратів;
2) приміщень і обладнання для доїння та приміщень для зберігання молока;
3) доїння, первинної обробки молока та збирання молока пунктами;
4) осіб (персоналу), які здійснюють доїння, первинну обробку, заготівлю та транспортування молока в пункти або на переробну потужність;
5) пунктів заготівлі молока та збирання молока в пунктах і транспортування його на переробну потужність;
6) дослідження молока на відповідність критеріям, установленими Вимогами до безпечності та якості молока та молочних продуктів та вжиття заходів у разі виявлення невідповідностей.
Водночас, визнано такими, що втратили чинність, накази Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України:
1) «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих селянських господарств – виробників сирого товарного молока» від 21 березня 2002 р. № 17;
2) «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до пунктів закупівлі молока від тварин, які утримуються в особистих селянських господарствах» від 21 березня 2002 р. № 18.