Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Захист прав землевласників та землекористувачів Кіровоградщини

Дата: 19.05.2021 13:37
Кількість переглядів: 159

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/01-350x205.jpg

В Україні триває земельна реформа. Статтею 14 Конституції України гарантується право власності на землю. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно, відповідно до закону. У зв’язку з проведенням земельної реформи та впровадженням ринку землі в Україні, у землевласників та землекористувачів з’являються все більше земельних питань, з якими вони звертаються до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адже своєчасне звернення до юристів дозволяє уникнути багатьох проблем та розв’язати спірні питання між сторонами у позасудовий спосіб.

Закон України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» набирає чинності  1 липня 2021 року. У законі передбачено, що право набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення мають лише громадяни України; юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади; територіальні громади; держава.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/02.jpg Також в Україні діє проєкт «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»», для ефективної реалізації якої залучені і юристи системи безоплатної правової допомоги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Задля спрощення доступу до безоплатної правової допомоги, зокрема для осіб, які проживають у сільській місцевості (землевласників; землекористувачів та працівників органів місцевого самоврядування), місцеві центри утворюють та забезпечують роботу мережі виїзних пунктів доступу до БПД. Метою таких виїздів є роз’яснення мешканцям громад як вирішувати земельні спори та проведення правопросвітницьких заходів для їх правової обізнаності», – наголосила юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/03.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги розвивають різні напрями взаємодії з органами місцевого самоврядування: на постійній основі проводяться правопросвітницькі заходи, лекції, робочі зустрічі з керівниками організацій району, діють дистанційні точки доступу до безоплатної правової допомоги, здійснюються виїзні прийоми громадян на базі об’єднаних територіальних громад. У тому числі, на постійній основі розповсюджуються інформаційні матеріали, які зможуть допомогти розібратися в тій чи іншій ситуації.

Найчастіше до місцевих центрів та бюро правової допомоги клієнти звертаються з наступних питань:

  • нормативно-грошова оцінка земель;
  • визнання договору оренди земельної ділянки недійсним (нікчемним);
  • виправлення помилок у державному акті на землю;
  • встановлення меж земельної ділянки;
  • обмеження прав на землю;
  • оренда земельних ділянок;
  • оформлення спадкових прав на земельну ділянку, що перебуває в оренді;
  • порядок оформлення права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом та за заповітом;
  • безоплатне отримання земельної ділянки у власність тощо.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/04.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Варто зазначити, що протягом поточного року до Олександрійського місцевого центру за наданням первинної та вторинної правової допомоги надійшли 298 звернень із земельних питань. З них, були надані 276 консультацій в письмовій формі. До Голованівського місцевого центру з надання БВПД надійшли 268 звернень громадян з питань земельного права, що становить 14,4 % від загальної кількості звернень; прийняті 2 звернення  про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Юристи Кропивницького місцевого центру провели 53 правопросвітницьких заходів та виїзних консультувань з питань земельних правовідносин; участь у даних заходах взяли 303 особи; 241 особі надали письмові правові консультації та прийняли 9 звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Довідково. Інформаційні матеріали з питань земельних правовідносин розроблено Координаційним центром з надання правової допомоги в межах проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Дані матеріали можна завантажити на офіційному сайті безоплатної правової допомоги у форматі pdf в розділі «Бібліотека» за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/pubЗlikatsiyi/informatsijni-materialy-z-pytan-zemelnyh-pravovidnosyn/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь