Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Захист прав землевласників та землекористувачів Кіровоградщини

Дата: 19.05.2021 13:37
Кількість переглядів: 153

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/01-350x205.jpg

В Україні триває земельна реформа. Статтею 14 Конституції України гарантується право власності на землю. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно, відповідно до закону. У зв’язку з проведенням земельної реформи та впровадженням ринку землі в Україні, у землевласників та землекористувачів з’являються все більше земельних питань, з якими вони звертаються до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адже своєчасне звернення до юристів дозволяє уникнути багатьох проблем та розв’язати спірні питання між сторонами у позасудовий спосіб.

Закон України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» набирає чинності  1 липня 2021 року. У законі передбачено, що право набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення мають лише громадяни України; юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади; територіальні громади; держава.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/02.jpg Також в Україні діє проєкт «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»», для ефективної реалізації якої залучені і юристи системи безоплатної правової допомоги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Задля спрощення доступу до безоплатної правової допомоги, зокрема для осіб, які проживають у сільській місцевості (землевласників; землекористувачів та працівників органів місцевого самоврядування), місцеві центри утворюють та забезпечують роботу мережі виїзних пунктів доступу до БПД. Метою таких виїздів є роз’яснення мешканцям громад як вирішувати земельні спори та проведення правопросвітницьких заходів для їх правової обізнаності», – наголосила юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/03.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги розвивають різні напрями взаємодії з органами місцевого самоврядування: на постійній основі проводяться правопросвітницькі заходи, лекції, робочі зустрічі з керівниками організацій району, діють дистанційні точки доступу до безоплатної правової допомоги, здійснюються виїзні прийоми громадян на базі об’єднаних територіальних громад. У тому числі, на постійній основі розповсюджуються інформаційні матеріали, які зможуть допомогти розібратися в тій чи іншій ситуації.

Найчастіше до місцевих центрів та бюро правової допомоги клієнти звертаються з наступних питань:

  • нормативно-грошова оцінка земель;
  • визнання договору оренди земельної ділянки недійсним (нікчемним);
  • виправлення помилок у державному акті на землю;
  • встановлення меж земельної ділянки;
  • обмеження прав на землю;
  • оренда земельних ділянок;
  • оформлення спадкових прав на земельну ділянку, що перебуває в оренді;
  • порядок оформлення права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом та за заповітом;
  • безоплатне отримання земельної ділянки у власність тощо.

https://www.legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2021/05/04.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Варто зазначити, що протягом поточного року до Олександрійського місцевого центру за наданням первинної та вторинної правової допомоги надійшли 298 звернень із земельних питань. З них, були надані 276 консультацій в письмовій формі. До Голованівського місцевого центру з надання БВПД надійшли 268 звернень громадян з питань земельного права, що становить 14,4 % від загальної кількості звернень; прийняті 2 звернення  про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Юристи Кропивницького місцевого центру провели 53 правопросвітницьких заходів та виїзних консультувань з питань земельних правовідносин; участь у даних заходах взяли 303 особи; 241 особі надали письмові правові консультації та прийняли 9 звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Довідково. Інформаційні матеріали з питань земельних правовідносин розроблено Координаційним центром з надання правової допомоги в межах проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Дані матеріали можна завантажити на офіційному сайті безоплатної правової допомоги у форматі pdf в розділі «Бібліотека» за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/pubЗlikatsiyi/informatsijni-materialy-z-pytan-zemelnyh-pravovidnosyn/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь