Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Благоустрій населених пунктів

Дата: 03.06.2021 13:42
Кількість переглядів: 156

Фото без описуСанітарна очистка – це комплекс заходів по збиранню, тимчасовому зберіганню, вивозу, знешкодженню та утилізації відходів.

Відходи – це залишки речовин та предметів, що утворилися внаслідок побутової, господарської діяльності людини, які не можуть бути використанні на місці утворення, а їх накопичення та зберігання порушує санітарний стан навколишнього середовища.

Очищення територій населених пунктів – один з найважливіших заходів, спрямованих на забезпечення екологічного та санітарно-епідеміологічного благополуччя населення та охорону навколишнього середовища.

Основними принципами державної політики у сфері поводження з відходами, визначеними Законом України “Про відходи”, є пріоритетний захист навколишнього природного середовища і здоров’я людини від негативного впливу відходів, забезпечення ощадливого використання матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів, науково обґрунтованого узгодження екологічних, економічних і соціальних інтересів суспільства щодо утворення та використання відходів з метою забезпечення його сталого розвитку.

 Побутові відходи вносять вагомий внесок у забруднення навколишнього природного середовища. Вони утворюються в процесі життя і діяльності людини всюди, де вона знаходиться: у житлових будинках, організаціях, установах, лікувальних, торговельних та інших закладах. Це найбільша за обсягами накопичення група відходів споживання, яка відрізняється від усіх інших відходів за своїм походженням та складом. Специфічною відмінністю твердих побутових відходів є велика різноманітність і непередбаченість їх складу. Через присутність в твердих побутових відходах органічних компонентів (особливо харчових відходів) з високою вологістю вони є джерелом антисанітарії та екологічного забруднення оточуючого природного середовища. Тверді побутові відходи створюють санітарно-гігієнічну та епідеміологічну небезпеку внаслідок неприємних запахів та шкідливих хімічних сполук, які можуть бути присутні або утворюються в них при біологічному розпаді органічних компонентів відходів, а також внаслідок присутності в них збудників інфекційних та паразитарних захворювань та внаслідок високої бактеріальної і гельмінтологічної забрудненості.

Заходи з санітарної очистки та благоустрою населених пунктів повинні здійснюватися на основі Законів України «Про благоустрій населених пунктів»; Законів України «Про відходи» та інших нормативно-правових актів законодавства України.

Фото без описуПерспективними напрямками поводження з твердими побутовими відходами є стратегія запобігання утворенню відходів шляхом впровадження відповідних технологій і продукції, роздільне збирання, сортування і використання цінних компонентів відходів в якості вторинної сировини, оптимізація кінцевого розміщення несортованого залишку відходів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь