Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Е-лікарняний: як це працює?

Дата: 26.08.2021 17:30
Кількість переглядів: 110

Автоматичне формування е-лікарняних замість видачі паперових листків непрацездатності сьогодні стало реальністю. Це зручно та просто. І в цьому переконалися вже понад 600 мешканців Кіровоградщини.

А головне – електронний документ для застрахованої особи в разі оформлення лікарем медичного висновку про тимчасову втрату працездатності формується автоматично (також е-лікарняний автоматично відкриється в разі оформлення медичного висновку для дитини застрахованої особи, яка потребує догляду), що гарантує прозорість дій та швидкий обмін необхідною інформацією між установами.

Що змінилося і як діяти, коли після огляду лікаря вам відкрили е-лікарняний? По-перше, одразу після створення медичного висновку потрібно повідомити про це роботодавця. Це можна зробити будь-яким зручним способом, наприклад, телефоном.

Якщо працівник має кваліфікований електронний підпис, він зможе переглянути свій е-лікарняний в своєму Особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (www.portal.pfu.gov.ua).

Роботодавець, у свою чергу, інформацію щодо е-лікарняного може переглянути у власному Кабінеті страхувальника. Важливо, що роботодавець бачить лише загальну інформацію щодо тимчасової непрацездатності свого працівника, необхідну для призначення матеріального забезпечення (без діагнозу та інших приватних відомостей).

По-друге, якщо працівник не одужав у визначений у першому медичному висновку термін, лікар створить наступний медичний висновок, який продовжить тимчасову непрацездатність – і про це обов’язково потрібно повідомити роботодавця.

По-третє, одразу після завершення періоду тимчасової непрацездатності е-лікарняний працівника змінює свій статус на «Готовий до сплати». З цього моменту роботодавець має упродовж 10 календарних днів призначити працівнику матеріальне забезпечення, а після дати призначення протягом 5 робочих днів сформувати і передати до Фонду соціального страхування України заяву-розрахунок.

 

Олена ПАРХОМЕНКО,

начальник управління інформаційних систем

та електронних реєстрів головного управління

Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь