Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Юристка системи БПД допомогла реалізувати право учасника бойових дій на допомогу до 5 травня

Дата: 28.10.2021 15:40
Кількість переглядів: 143

Фото без описуЩорічно особам з інвалідністю внаслідок війни гарантована виплата разової грошової допомоги до 5 травня. Проте, на даний час, учасники бойових дій, які отримали інвалідність, не доотримують таку допомогу. Про це чергова історія захисту прав клієнтів системи БПД Кіровоградщини.

До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся пан Сергій. Звернення стосувалось питання визнання протиправною бездіяльність Департаменту соціальної політики щодо нарахування та здійснення виплати йому щорічної разової допомоги до 5 травня за 2021 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком.

Правову допомогу надавала Наталія Цуцман, юристка центру.

Після зустрічі з клієнтом та ознайомленням із наданими документами з’ясувалось, що пан Сергій є учасником бойових дій, який отримав інвалідність ІІ групи. У 2021 році грошову допомогу до 5 травня пан Сергій отримав у розмірі 3906 грн. замість 14088,00 грн. (розмір пенсії станом на 2021 рік – 1761 грн.). Різниця складала 10182,00 грн.

Наталія Цуцман підготувала позовну заяву до суду. У заяві юристка просила визнати протиправними дії Департаменту соціальної політики, які полягали у зменшенні розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік та здійснити доплату даної допомоги з урахуванням раніше виплаченої суми допомоги в розмірі восьми мінімальних пенсій за віком.

Кіровоградський окружний суд позовні вимоги задовільнив повністю.

З повним текстом судового наказу можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99005491.

Коментує юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман:

Правовий статус ветеранів війни визначає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-XII від 22.10.1993 (далі – Закон №3551-XII).

Статтею 13 Закону №3551-XII встановлені пільги особам з інвалідністю внаслідок війни.

Відповідно до частини п’ятої статті 13 Закону №3551-XII (в редакції Закону України від 25.12.1998 №367-XIV «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») щорічно до 5 травня особам з інвалідністю внаслідок війни виплачується разова грошова допомога у розмірах: особам з інвалідністю I групи – десять мінімальних пенсій за віком; II групи – вісім мінімальних пенсій за віком; III групи – сім мінімальних пенсій за віком.

Для того щоб здійснити виплату або перерахунок щорічної разової грошової допомоги до 5 травня необхідно звернутися з заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Будь-які рішення, дії чи бездіяльність структурних підрозділів з питань соціального захисту населення щодо виплати та перерахунку разової щорічної грошової допомоги до 5 травня, можуть бути оскаржені в адміністративному суді.

Дане рішення за загальним правилом для звернення до адміністративного суду з позовом для захисту прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до п.13 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивачі звільнені від сплати судового збору за цим позовом.

 

Для отримання юридичної консультації або роз’яснення з правових питань можна:

 

•        зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

•        поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру kropyvnytskyi1.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua;

•        поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Kropyvnytskyi.1.Centre.BVPD/;

•        написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/;

•        скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

•        прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь