Кам'янецька селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Лісосмуги – це зелений щит наших родючих земель, результат величної праці людей!

Дата: 16.03.2022 12:53
Кількість переглядів: 1246

Фото без описуЯк відомо, полезахисні лісові смуги та захисні лісові насадження виконують переважно природоохоронні функції. Основним їх завданням є захист ґрунту, доріг, населених пунктів та ін. від засухи, вітру, ерозії, тощо, а також поліпшення кліматичних та гідрогеологічних умов місцевості. Захисні смуги лісів вздовж доріг та залізниць мають забезпечувати надійне збереження доріг і безпеку руху.Там, де лісосмуги безкарно вирубуються, панує, наприклад, вітрова ерозія: вітри зносять висохлий родючий шар ґрунту, спричиняючи пилові бурі. А на місці вивітреного чорнозему лишається гола порода.

 

Щороку Україна втрачає 10-12 мільйонів тонн зерна через ерозію ґрунтів.
Тому шкода від неконтрольованих рубок захисних насаджень є колосальною щодо завданих збитків для навколишнього природного середовища.
Новгородківська селищна рада попереджає: у разі виявлення фактів знищення або пошкодження лісових культур, полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень, а також незаконної порубки, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка винні особи будуть притягнуті до адміністративної відповідальності, передбаченої статтею 651 «Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень» Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 35 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу»  розраховується шкода заподіяна державі за самовільну порубку дерев.
Якщо особи, які здійснювали незаконні порубки лісосмуг, не встановлені, матеріали направляються до ГУ Національної поліції України Кіровоградської області для їх встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності.
Важливим кроком до вирішення ситуації з вирубуванням лісосмуг має бути також свідоме ставлення мешканців до екологічної ситуації, до збереження земель і лісів. Купуючи дрова для опалення помешкань, будівель, теплиць чи замислюються люди звідки дрова? 

 

 Шановні мешканці Новгородківської громади !

Закликаємо Вас не здійснювати незаконні вирубки зелених насаджень у лісосмугах району та з належною відповідальністю віднестися до даного питання. В разі виявлення фактів незаконної вирубки лісосмуг невідкладно повідомляти правоохоронні органи за телефоном 102, або за телефоном Новгородківської селищної ради 05241 20254, 05241 20897

Давайте не будемо завдавати шкоди нам самим, що в недалекому майбутньому може обернутися для нас природною катастрофою. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь