Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Гід з коректного спілкування «Довідник безбар’єрності» доповнено «У воєнний час» – розділ, що з’явився в електронному «Довіднику безбар’єрності»

Дата: 05.04.2022 15:07
Кількість переглядів: 86

Торік з’явився електронний посібник «Довідник безбар’єрності», який покликаний зафіксувати нові норми безбар’єрної мови та стати гідом з коректного спілкування. Цей посібник доступно розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, правила коректної мови.

Цьогоріч, у зв’язку із запровадженням в Україні воєнного стану, цей довідник доповнено новим розділом під назвою «У воєнний час».

Розділ структурований та поділений на підрозділи «Діти і батьки з дітьми», «Люди з інвалідністю» та «Люди старшого віку». Кожна із вказаних підрубрик пропонує обрати тематику, яка цікавить ту чи іншу категорію маломобільних груп населення. «Довідник» відповідатиме на болючі питання найуразливіших верств населення – сімей з дітьми, людей старшого віку та їхніх близьких, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Так, наприклад, у підрубриці «Діти і батьки з дітьми» можна отримати відповіді на запитання, Як допомогти дитині у тривожній ситуації, Як подбати про дитину в укритті, Як допомогти дитині адаптуватися в тимчасовому житлі тощо.

Нагадаємо, що «Довідник безбар’єрності» – це проєкт з відкритим кодом, створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

Довідник має ще чотири розділи: «Складові безбар’єрності»,

«Правила мови», «Словник» та «Безбар’єрний календар».

У розділі «Складові безбар’єрності» простою та доступною мовою розкривається поняття безбар’єрності. Що таке, власне, бар’єри, інклюзія, залучення, недискримінація, прийняття, доступність тощо.

У розділі «Правила мови» сформульовані та пояснені загальні підходи до безбар’єрного спілкування. Наприклад, ставити себе на місце людини, утримуватися від узагальнень та категоричності, уникати маскувальних слів.

З розділу «Словник» можна дізнатися, чи коректно вживати ті чи інші слова стосовно різних людей. Наприклад, не вживаємо «інвалід», правильно – «людина з інвалідністю», не «сонячна людина», а «людина із синдромом Дауна», не «люди поважного віку», а «люди старшого віку».

У розділі «Безбар’єрний календар» зібрані важливі дати, визначні та пам’ятні дні з поясненням, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.

На головній сторінці можна пройти тест, щоб перевірити власну толерантність та коректність.

«Довідник безбар’єрності» доступний за посиланням – bf.in.ua Задля прискорення пошуку необхідних публікацій на вебресурсі є можливість скористатися пошуковою системою.

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь