Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Біобезпека господарств різних форм власності з метою недопушення поширення та виникнення спалахів інфекційних хвороб тварин

Дата: 20.04.2022 15:53
Кількість переглядів: 93

Забезпечення належної біобезпеки – це не лише захист власного господарства від занесення інфекції, а запобігання створенню загрози для інших господарств та забезпечення біологічної та економічної безпеки держави в цілому.

Епізоотична ситуація щодо АЧС все ще залишається складною. З 2012 року в Україні налічується 556 випадків захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). В 2021 році реєструвався випадок захворювання на АЧС в Новоукраїнському районі Кіровоградської області. З початку 2022 року в Україні зареєстровано 3 випадки АЧС. Загибель тварин при заражені АЧС становить 100%. Все поголів’я свиней, що захворіло, гине. Методів успішного лікування АЧС не існують. Підозрілі до захворювання тварини знищуються.

      Всі заходи по профілактиці інфекційних та інвазійних хвороб тварин та птиці здійснюються фахівцями районної державної лікарні ветеринарної медицини відповідно до затвердженого та погодженого Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин.

Профілактика заснована на недопущені занесення вірусу, незалежно-чи то є велике спеціалізоване підприємство, чи мале індивідуальне господарство. З цією метою заборонено завезення свиней (в тому числі і диких) і продуктів їх забою із території, небезпечних і загрозливих щодо АЧС, недопустимо згодовувати свиням харчові відходи з закладів громадського харчування, боєнські відходи, залишки м’ясної сировини, отриманої під час полювання на диких тварин (кабани, птиця, лисиця), концентровані корми невідомого походження. Забороняється купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів. З метою запобігання занесення вірусу АЧС в свиногосподарства Новгородківської ТГ забороняється ввезення з територій, неблагополучних щодо АЧС:домашніх тварин і диких кабанів, усіх видів м’ясних продуктів, отриманих від домашніх свиней і диких кабанів, які не піддались обробленню, кормів рослинного походження для годівлі свиней (без термічної обробки), що гарантує знешкодження вірусу АЧС).

Керівникам свиногосподарств різної форми власності, а також власникам тварин, що утримують свиней індивідуально в приватному секторі необхідно посилити заходи біологічної безпеки, утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигулу та контакту з іншими тваринами, забезпечивши вимоги до закритого режиму роботи, що передбачені Інструкцією з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.03.2017 року №111, та є обов’язковою до виконання усіма господарствами незалежно від форми власності. Вказана інструкція повною мірою передбачає організацію та контроль за епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней, покращення методів боротьби з цим небезпечним захворюванням, визначення протиепізоотичних заходів у дикій природі, покращення можливості реагування на спалах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь