Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Встановити факт смерті на військовослужбовця допомогла юристка системи БПД Кіровоградщини

Дата: 20.07.2022 18:22
Кількість переглядів: 90

Фото без описуЧерез збройну агресію проти України та ведення на її території активних бойових дій мають місце такі трагічні моменти, як втрата близької людини. У таких ситуаціях виникає необхідність у питанні оформлення належних документів, щодо смерті особи.

До сектору Кропивницького бюро правової допомоги звернулася пані Юлія, яка зазначила, що її чоловік пан Сергій перебував на військовій службі за контрактом у військовій частині, де проходив службу в період з 24.07.2021 року по 08.04.2022 року. 08.05.2022 року пані Світлана дізналася, що її чоловік помер під час захисту Батьківщини. Звернувшись до Кропивницького міського відділу державної реєстрації смерті Південно-східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції пані Юлія отримала усну відмову в реєстрації смерті її чоловіка.

Для надання правової допомоги пані Юлії була призначена юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман. Дослідивши надані документи, Наталією Цуцман було встановлено, що 08.04.2022 року близько 12.00 год. загинув пан Сергій поблизу одного населеного пункту Луганської області, де почався артилерійський обстріл з боку незаконних збройних формувань та збройних сил російської федерації в районі дислокації військової частини, внаслідок чого пан Сергій, отримав множинні осколкові поранення, несумісні з життям. Загибель пана Сергія сталася під час захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості України в Луганській області для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ під час виконання службових обов’язків. Евакуювати тіло загиблого на полі бою можливості не було. Смерть пана Сергія була посвідчена актом про причину настання смерті, який підписали свідки події, а саме його побратими.

Наталія Цуцман склала заяву про встановлення факту смерті та подала її до суду.

Кіровський районний суд міста Кіровограда задовольнив вимогу пані Юлії про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, що надасть їй можливість отримати свідоцтво про смерть у відповідному державному органі України та скористатися пільгами, які передбачені чинним законодавством для членів сім’ї загиблого військовослужбовця.

«Якщо смерть настала в районі бойових дій, де отримати лікарське свідоцтво про смерть неможливо, рекомендується скласти колективний акт про настання смерті, зробити по можливості фото та звернутися до суду (за місцем знаходження заявника) про встановлення відповідного юридичного факту», - зазначила юристка Наталія Цуцман.

 

 

Справа в Єдиному реєстрі судових рішень під № 404/3503/22


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь