КАМ'ЯНЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
КРОПИВНИЦЬКОГО РАЙОНУ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ботулізм та його профілактика

Дата: 21.07.2022 15:17
Кількість переглядів: 156

Ботулізм - хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridiumbotulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Ці мікроби в природі поширені у ґрунті, в мулі водойм, куди потрапляють з кишечника риб, тварин, зустрічаються в грибах, фруктах і овочах.

Сам по собі збудник ботулізму не є патогенним, він небезпечний саме через токсини, які виробляють його вегетативні форми (спори). Основною умовою для утворення токсину є відсутність доступу кисню (в консервах, товщі м’ясних і рибних продуктів).

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так названа «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий. Обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин до 2-3 діб і більше, аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання. Першими клінічними проявами є нудота, блювота, пронос. Токсини збудників ботулізму вражають нервову систему і тому з’являється неврологічна симптоматика на тлі шлунково-кишкових розладів, або слідом за ними, що знаменує прогресування процесу. Першою скаргою є порушення зору - поява туману (пелени) перед очима, розпливчастість контурів предметів, двоїння в очах. Порушення ковтання за рахунок парезу надгортанника і м’якого піднебіння приводить до того, що рідина потрапляє в трахею, а частково виливається через ніс. Змінюється голос хворого, з’являється захриплість, носовий відтінок мови (гугнявість).

Які заходи профілактики ботулізму?

Для профілактики всім особам, які вживали разом з хворими на ботулізм інфіковані продукти, необхідно звернутися до лікаря для лікування (частіше для профілактики захворювання вводяться лікувальні сироватки і встановлюється медичний нагляд за такими особами протягом 10-12 днів).

 

В домашніх умовах:

  1. При консервуванні овочів, які містять природні кислоти (огірки, баклажани, зелений горошок та ін.), необхідно додавати лимонну або оцтову кислоту відповідно до рецептур;
  2. Для консервування повинні використовуватися свіжі, без ознак псування овочі і фрукти;
  3. Ретельно мити овочі і плоди;
  4. Суворо дотримуватися рекомендовані вимоги обробок банок, кришок, режимів теплової обробки плодів в домашніх умовах;
  5. Зберігати домашні консерви слід при низьких температурах з обов’язковим сортуванням  і знищенням «бомбажних» банок;
  6. Суворо дотримуватися термінів та умов зберігання продукції, розфасованої в полімерну плівку під вакуумом;
  7. Зміст герметично закупореній банки, виготовленої в домашніх умовах, перед вживанням ретельно прогрівати до 100° С протягом 30 хвилин;
  8. Не проводити закупівлю продуктів, перш за все овочів, фруктів, грибів, в’яленої та копченої риби, в’яленого і копченого м’яса в місцях неорганізованої торгівлі.

При симптомах захворювання, що не виключають ботулізм, необхідно терміново звертатися за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь