У період зимових свят варто посилити увагу до правил поводження з харчовими продуктами
Аби свята залишили після себе лише приємні спогади, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує дотримуватися рекомендацій щодо безпечності харчової продукції під час приготування страв для святкового столу.
Найперше слід відповідально поставитися до купівлі харчових продуктів:
- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;
- не купуйте харчові продукти великими партіями, зокрема продукти з коротким терміном придатності;
- купуйте продукти в спеціалізованих торговельних закладах або на агропродовольчих ринках, оминайте місця стихійної торгівлі;
- при купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також обов'язково на термін придатності;
- дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів, температурного режиму;
- неодмінно помістіть в холодильник м'ясо та м'ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби. При цьому дотримуйтесь правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м'яса та овочів.
Перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого необхідно ретельно вимити руки з милом. Завжди дотримуйтесь технології приготування страв, зокрема температурної обробки. Салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності.
Зважаючи на можливі відключення від електропостачання, не варто готувати забагато страв та закуповувати забагато продуктів. За можливості потурбуйтеся про альтернативні місця зберігання продукції з дотриманням необхідних температурних режимів на період відсутності електроенергії.
Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні та не вживайте продукти при найменшій підозрі щодо їх безпечності.
Окрім того, в період святкувань варто уникати масної їжі, великої кількості солодощів, оскільки це провокує виникнення важких захворювань з боку шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи. Якщо ж ви відчули себе зле, не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтеся до найближчого лікувального закладу.
Бережіть себе та своє здоров'я!