Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Чи регулюються права та обов’язки роботодавців щодо забезпечення зайнятості населення колективними договорами й угодами?

Дата: 19.09.2023 16:23
Кількість переглядів: 49

Так, регулюються.

Такі договори й угоди (укладені на загальнодержавному, галузевому і регіональному рівнях) є складовою частиною процесу правового регулювання прав і обов’язків щодо забезпечення зайнятості населення, захисту від безробіття та його наслідків. Крім того, ці питання регулюються нормами законів України “Про зайнятість населення”, “Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності”, “Про соціальний діалог в Україні” та іншими нормативно-правовими актами.

Своєю чергою питання колективних угод регулюютьсянормами Закону України “Про колективні договори і угоди”. Щодо нього нагадаємо, що парламентом прийнято Закон України від 23.02.2023 № 2937-IX“Про колективні угоди та договори”. Він має набрати чинності через 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Також зазначимо, що Законом України від 14 липня 2023 р. № 3256-IX“Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди та договори” викладені в новій редакції статті 41-1, 41-2,41-3 цього Кодексу. Цей Закон опублікований 2 вересня 2023 р. і набере чинності одночасно з Законом України “Про колективні угоди та договори”.

Вже зараз ознайомитися з текстом Закону України від 14 липня 2023 р. № 3256-IX можна на парламентській вебсторінці.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь