Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Харчові отруєння: як їм запобігти

Дата: 17.07.2024 08:44
Кількість переглядів: 55

Фото без описуХарчові отруєння відомі людині з давніх часів. Щойно людина почала пробувати різноманітну їжу, травна система стала уразливою до інтоксикацій.

Згідно статистики Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість харчових отруєнь зростає щороку на 10-12% . Майже 2 мільйона людей у світі щороку помирають внаслідок харчових отруєнь, з них - біля 75% складають діти до 14 років. В Україні в 2023 році  зареєстровано 13 спалахів інфекційних захворювань, збудник яких потрапив в організм людини через харчі. В Кіровоградській області за 2023 рік зареєстровано 1 груповий випадок харчової токсикоінфекції. За інформацією Держпродспоживслужби в Україні в першому півріччі 2024 року харчові продукти були причиною 10 спалахів.

Харчові отруєння(токсикоінфекції) – це гострі захворювання, які виникають внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять шкідливі мікроорганізми або їх отруйні речовини.

В Україні в теперішній ситуації проблема ще більш ускладнилась у зв’язку із аномальною спекою та аварійними відключеннями світла.

Симптоми харчових отруєнь: загальна слабкість,зниження/відсутність апетиту, біль у животі, нудота і блювота, здуття живота, діарея, запаморочення,підвищена температура. Головний негативний чинник харчового отруєння - це зневоднення організму.

Більшість хворих на харчове отруєння до лікарів не звертається, тому що  ознаки протікають легкоі самі проходять протягом 1-3 днів.Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна.

Перше, що треба зробити при отруєннях - негайно звернутися до сімейного лікаря або викликати «швидку допомогу». Особливо уважним до проявів захворювання потрібно бути у випадку, якщо постраждала дитина.

З метою профілактики харчових отруєнь необхідно:

ретельно мити продукти, руки і посуд;

уникати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами,використовувати різні дошки та ножі для  нарізання різних продуктів;

не вживати їжу та напої, термін реалізації яких минув;

не купувати і не вживати продукти харчування на стихійних ринках;

коли відключили світло, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше;

якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник;

не перевіряйте їжу на смак, якщо маєте сумніви щодо її безпечності – краще викиньте відразу,також позбудьтеся  продуктів, які швидко псуються;

не робіть закупку харчових продуктів, що швидко псуються, про запас,слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо);

не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддавайте термічній обробці.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння.

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь