КАМ'ЯНЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
КРОПИВНИЦЬКОГО РАЙОНУ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Безпечне вживання риби та рибопродуктів

Дата: 23.09.2024 08:54
Кількість переглядів: 34

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській областіінформує, що у зв’язку із забрудненням річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях, можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київській областях, яке призвело до загибелі водних живих біоресурсів, зросла небезпека виникнення негативних наслідків на здоров’я людей та довкілля. Особливу небезпеку для життя і здоров’я людей представляє придбання та вживання у їжу свіжої риби невідомого походження, що може призвести до тяжких харчових отруєнь. Тож, застерігаємовід купівлі сирої,копченої, сушеної, мороженої риби в місцях несанкціонованого продажу харчової продукції.Така продукція підлягає обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Реалізаціяна ринку живої риби та ракоподібних проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:

  • наявність супровідних документів (товарно-транспортнінакладні та документи, щозасвідчуютьякість та безпечністьриби), на підставі яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку з оформлення мекспертного висновку;
  • транспортування живоїрибиуспеціальнихємностях (цистерни, бочки, які легко миються та дезінфікуються);
  • дотримання термінів реалізації: термін зберігання та реалізації живої риби за температури води в ємності +11-15 С⁰ в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолодженариба з ознаками паразитарних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Рибопереробним підприємствам, з метою профілактики харчових отруєнь, зокрема ботулізму, необхідно забезпечити:

  • в літній період виробництво продукції лише з патраної риби;
  • дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;
  • проведення навчання із гігієни персоналу потужностей, якийпрацює у зоніповодження з харчовими продуктами.

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь