Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

«Роботодавцям на замітку»

Дата: 02.03.2021 15:55
Кількість переглядів: 180

Форма № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»

 

У Вас є потреба в кадрах, Ви маєте намір оперативно укомплектувати вільні робочі місця?

Однією з важливих складових успішного заповнення роботодавцем вільних робочих місць, вакантних посад кваліфікованими кадрами є подання  до державної служби зайнятості форми звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», незалежно від місцезнаходження роботодавця, у т.ч. й через електронний кабінет роботодавця.

Вимогу щодо інформування служби зайнятості про вакансії містить Закон України «Про зайнятість населення», відповідно до якого роботодавці зобов’язані своєчасно та в повному обсязі подавати територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері зайнятості населення та трудової міграції, інформацію про попит на робочу силу (вакансії) незалежно від місцезнаходження.

Звіт подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансій. Слід наголосити, що датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Роботодавець визначає вид звітності - первинна або уточнювальна. Первинна звітність подається з метою інформування про наявність попиту на робочу силу (вакансії). Уточнювальна звітність подається в разі необхідності на заміну первинної та містить уточнення характеристик вакансії: умов праці, розміру заробітної плати, вимог до претендента тощо. При цьому не можуть бути змінені дані щодо кількості вакансій та назви професії (посади).

Актуальність зазначених у формі № 3-ПН вакансій уточнюється центрами зайнятості не менше ніж двічі на місяць під час особистої зустрічі з роботодавцем, у телефонному режимі або через засоби електронного зв’язку.

У разі відсутності потреби здійснення добору працівників та зайняття вакансії роботодавець може самостійно повідомити про це фахівців базового центру зайнятості у будь-який зручний для нього спосіб: у письмовій чи усній (телефонній) формі, а також через відмітку в корінці направлення на працевлаштування на вакансію, видане безробітній особі. У разі повідомлення роботодавцем про укомплектування вакансії добір претендентів на неї центром зайнятості припиняється.

З порядком щодо заповнення роботодавцями зазначеної  та інших  форми звітності можна ознайомитися завітавши на вебсторінку Кіровоградського обласного центру зайнятості у рубрику «Роботодавцями» – підрубрика «Форми звітності». 

 

«Ви запитували – ми відповідаємо»

 

Яка відповідальність передбачена за неподання звіту про вакансії? Чи можливо подавати звіт №3-ПН у електронному вигляді?

 

Чинне законодавство про зайнятість населення та інші нормативно-правові акти не передбачають фінансових санкцій для роботодавців чи адміністративної відповідальності для посадових осіб за неподання звітності про вакансії.

Для оперативного вирішення питання добору персоналу та пришвидшення укомплектування вакансій форму №3-ПН може бути подано роботодавцем до будь-якого центру зайнятості області, незалежно від місцезнаходження роботодавця, засобами електронного зв'язку.

Оскільки у формі №3-ПН передбачено підпис роботодавця, то при надсиланні до центру зайнятості електронною поштою сканованої форми №3-ПН за роботодавцем залишається обов'язок підтвердження раніше поданої таким способом звітності паперовим носієм, завіреним підписом (керівника або уповноваженої ним особи, фізичні особи - підприємця). У паперовій формі №3-ПН фахівець центру зайнятості проставляє відмітку про прийняття: зазначає дату прийняття, свою посаду, прізвище, ім'я, по батькові та проставляє особистий підпис.

Звертаємо Вашу увагу на те, що в електронному кабінеті роботодавця передбачена можливість подання звітів за формою №3-ПН, у т.ч. і уточнювальних, в онлайн-режимі до державної служби зайнятості та подальшим завантаженням фахівцем центру зайнятості в базу вакансій.

 

Чи можна роботодавцеві самостійно укомплектовувати вакансії

 

У разі, якщо роботодавець планує укомплектувати вакансію самостійно, без допомоги державної служби зайнятості, він також зобов’язаний подати форму звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)». При цьому, згідно з Порядком подання цієї звітності, зазначивши у ній, що він не потребує укомплектування вакансії за сприяння державної служби зайнятості.

У випадку, якщо вакансія передбачена штатним розписом, роботодавець має подавати інформацію за формою №3-ПН до внесення відповідних змін у штатний розпис.

Чи потрібно зазначати посаду працівника, який знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо така посада не є вакантною?

У формі звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» посада відповідного працівника зазначається лише у разі, коли роботодавець має потребу в підборі кандидатів для заміщення тимчасово відсутнього працівника. У разі необхідності підібрати працівника тимчасово на заміщення основного працівника, який знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, роботодавець може звернутися до служби зайнятості за сприянням у підборі працівника та надати центру зайнятості, незалежно від місцезнаходження, форму звітності 3-ПН, де має вказати у п.6 «Режим роботи» II розділу звіту 3-ПН «Інше – тимчасово, на заміщення основного працівника, який знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

 

Чи вважати вільним робочим місцем (вакансією) з обов’язковим зазначенням її у звіті за формою 3-ПН робоче місце звільненого працівника, якщо потреба  у новому працівнику відсутня або може з’явитись через певний час?

 

За умови прийняття роботодавцем рішення про розподілення навантаження між працюючими, інформація про вакансії за формою звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» не надається.

Разом з тим, роботодавець може звернутися до центру зайнятості з пропозицією перспективної вакансії (посади (робочі місця), які очікуються у роботодавців у перспективі) з метою отримання допомоги в укомплектуванні підприємств персоналом.

Відповідно до Конституції України та згідно із Законом України «Про зайнятість населення», інформація про вакансії за вищезазначеною формою не містить дискримінаційних вимог за віком і статтю.

 

Відділ організації надання послуг роботодавцям Кіровоградського обласного центру зайнятості

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь