Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Юристка системи БПД допомогла громадянину захистити своє право на оплату праці

Дата: 30.03.2021 11:21
Кількість переглядів: 494

Фото без описуУ разі звільнення працівника, керівництво має розрахуватися з ним в день звільнення, втім, якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Проте, інколи роботодавці нехтують правами працівників. Подібна ситуація трапилася в місті Кропивницький.

Правову допомогу надавала Наталія Глущук, юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Пан Микола з 2004 року працював на посаді електромонтера 4 розряду борошномельного цеху Державного підприємства. У жовтні 2019 року був змушений звільнитися із займаної посади за власним бажанням, відповідно до статті 38 КЗпП України. Адже, з червня 2019 року підприємство припинило виплату заробітної плати у зв’язку з відсутністю грошових коштів. Заборгованість по заробітній платі становила 17 206 грн., яку підприємство виплатити відмовилося.

Наталія Глущук склала заяву про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати.

Кіровський районний суд міста Кіровограда задовольнив вимоги у повному обсязі та видав судовий наказ, яким зобов’язав стягнути з працедавця заборгованість із заробітної плати в розмірі 17 206 грн.

З повним текстом судового наказу можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/86511105

Також Наталія Глущук пояснила пану Миколі, що можна звернутися до суду з позовом про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. На що клієнт надав свою згоду та юристка подала позов до суду.

Кіровський районний суд міста Кіровограда позовні вимоги задовільнив частково. Підприємство зобов’язали виплатити пану Миколі середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у сумі 11 568 грн. та моральну шкоду в розмірі 500 грн.

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/91893916

Коментує фахівчиня Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Глущук:

  • для стягнення заборгованості по заробітній платі працівник може звернутися до суду в порядку: наказного провадження (розмір заборгованості по заробітній платі є безспірним) або позовного провадження (є спір, щодо заборгованості по заробітній платі, або є супутні позовні вимоги, а саме: стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди);
  • заява про видачу судового наказу або позовна заява про стягнення заборгованості по заробітній платі подається до суду першої інстанції за місцем розташування підприємства або за місцем реєстрації позивача;
  • позивачі у справах про стягнення заборгованості по заробітній платі звільнені від судового збору, відповідно до п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір»;
  • працівник може звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості по заробітній платі без обмеження строку;
  • працівник може відповідно до ст. 117 КЗпП України звернутися до суду з вимогою про стягнення середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку, а також, згідно ст. 237-1 КЗпП України про стягнення моральної шкоди.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь