Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

День довкілля

Дата: 07.04.2021 16:57
Кількість переглядів: 1362

Фото без описуЩороку в третю суботу квітня, коли планета Земля вже готова до весняного оновлення, в Україні відзначають День довкілля. Головною його метою є поліпшення стану природи, привернення уваги громадськості до екологічних проблем держави. Заходи для відзначення Дня довкілля проводяться на міському, обласному та державному рівнях. Це озеленення територій, прибирання парків, забезпечення чистоти і порядку, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ побутових та інших відходів, прибирання та приведення у належний санітарний стан територій, прилеглих до адміністративних будівель, прибудинкових територій, парків, скверів, дитячих, спортивних і господарських майданчиків, вулиць, доріг, тротуарів, зупинок громадського транспорту, очищення від сміття берегів водойм тощо.

Цього року День довкілля не відміняється, однак проходить з урахуванням вимог карантину. Великі згуртовані прибирання не проводяться, оскільки скупчення людей заборонені та можуть бути небезпечними. Тим не менш комунальні підприємства населених пунктів області розпочали прибирати та наводити лад на територіях, висаджувати дерева, квіти, розчищати кущі.

В період карантину багато громадян залишаються вдома, прибирають помешкання, особисті подвір’я. Результатом цього є чисті будинки, висаджені молоді дерева та розчищені оновлені садки. Разом з цим після прибирання збирається і накопичується різне сміття, яке необхідно обов’язково вивозити на офіційні сміттєзвалища або ж віддавати сміття спеціалізованим комунальним службам. В жодному разі не можна залишати сміття на узбіччях, створюючи несанкціоновані сміттєзвалища, або ж спалювати, закопувати сміття, тим самим забруднюючи навколишнє середовище.

Також нагадуємо про недопущення спалювання побутового сміття, сухої трави та листя. Відповідно до статті 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів.

Спалювання сухої рослинності, листя та сміття завдає великої шкоди довкіллю та може призвести до неконтрольованих загорянь, загрожує знищенню будівель та споруд житлового сектору. Окрім того, такі процеси безпосередньо впливають на здоров’я людей, адже під час згоряння рослинних залишків у повітря вивільняються мікрочастинки диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Так, з тліючого без доступу кисню листя й трави виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Також з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотрутніших для людини речовин. При спалюванні сміття пошкоджується верхній шар ґрунту та гинуть всі його мешканці (комахи, хробаки, дрібні тваринки).

Найбільша шкода навколишньому природному середовищу здійснюється громадянами через низький рівень екологічної свідомості та культури поведінки на природі, їх байдужості до майбутнього нашої планети.

Новгородківська селищна рада нагадує всім мешканцям громади про щорічний весняний благоустрій, час для того, щоб навести лад не тільки вдома, а й поряд зі своїми помешканнями - біля власного двору, на прибудинковій території, на клумбах біля вікон багатоквартирного житлового будинку. Разом з цим виконання таких робіт повинно проводитись з дотриманням всіх протиепідемічних заходів: не більше двох осіб з дотриманням необхідної дистанції; з використанням індивідуальних масок та рукавичок тощо.

Чистота нашої планети в наших руках. Зберегти красу природи, сприяти її оновленню – завдання кожної людини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь