Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Питна вода, як харчовий продукт

Дата: 08.06.2021 14:34
Кількість переглядів: 1440

https://www.vyshneve-rada.gov.ua/images/1/2018/4/3/voda.jpgВода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Питна вода – це харчовий продукт для щоденного споживання людиною.

Протягом життя ми в середньому споживаємо і, відповідно, виділяємо приблизно 75 тонн води. У рідкому середовищі відбуваються процеси травлення і засвоєння організмом поживних речовин. Завдяки воді з організму виводяться шкідливі продукти обміну – сеча, піт,а з  ними  шкідливі речовини і токсини. Вода очищає наше тіло зсередини так само, як водяний струмінь змиває бруд зовні.

У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо.  

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я більше 80 % відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води.

      

Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

  •  бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та  личинок гельмінтів, тощо.

  • мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;

  • мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

Особливу увагу треба звернути на колодязну воду громадських та приватних криниць, тому що не завжди джерельна, колодязна вода на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити питну воду можуть і весняні паводки, дощі, грунтові та стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві.

Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком до трьох років.Приприготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія».

Дане захворювання обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії). Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 1 року, які перебувають на штучному вигодовуванні (коли суміші готуються на воді з високою концентрацією нітратів). Також чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, та люди, які страждають захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи. Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, Новгородківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує: для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану столову воду особливо батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років. 

Причиною погіршення якості питної води є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи. Результат життєдіяльності людства, в першу чергу, позначився на якості доступних запасів прісної питної води. Недосконалість систем централізованого очищення води і критичний знос водопровідних мереж, посилюють ці проблеми.

Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів, які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварини та фекально-побутові стічні води. Інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними мікроорганізмами відбувається при просочуванні у колодязь води при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо. Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин, коли в колодязі попадають трупи гризунів, деякі з яких, можливо, були хворі на різні інфекції. Вода в колодязях може забруднюватися через індивідуальні відра, якими користуються для забору води. Тому потрібно використовувати лише одне громадське відро.

Щоб підтримувати колодязь в нормальному стані, необхідно:

- періодично робити аналіз колодязної води;

- регулярночистити стіни і дно;

- проводитидезінфекцію;

- подбати про якісний монтаж і своєчасний ремонт прибудинкової каналізації;

- завжди закривати колодязь кришкою.

Закономірно, що коли в процесі виробництва забруднюються водні ресурси, то здоров’я людей, що споживають цю воду, починає погіршуватися. Якість води, що використовується людиною для забезпечення її життєдіяльності регламентується відповідними нормативними документами, такими як Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» від 10.01.2002 №2918-ІІІ,  Державні санітарні норми і правила  «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН  2.2.4-171-10), згідно яких вода за своїми органолептичними, фізико – хімічними та мікробіологічними показниками повинна відповідати нормам.

У той же час, питна вода, що надходить через водопровідну систему до  населення, не завжди відповідає санітарно – гігієнічним вимогам.На шляху до споживача вода проходить через кілометри труб.З моменту надходження води в мережу  її  якість та  безпечність всіляко залежить від дотримання основних правил експлуатації водогонів, які через певний термін експлуатації починають  втрачати свої основні якості (міцність, безпечність, герметичність, довговічність).

Якщо говорити про очищення питної води, то існує кілька не складних, проте дієвих способів зробити воду значно безпечнішою для вживання.

  1. Кип’ятіння. Прокип’ятивши воду протягом 5-7 хвилин, ви зможете позбутися багатьох шкідливих речовин. Даний метод справді результативний, однак має і мінуси, накип потрапляючи до нашого організму може призвести до захворювань нирок та серцево-судинної системи. Також, слід пам’ятати, що дані маніпуляції не сприяють загибелі вірусів.
  2. Відстоювання. Доведено, що після кількох годин відстоювання, велика кількість шкідливих речовин осідає на дні. Таким чином, можна убезпечити себе від складних хімічних сполук, однак, це не завжди зручно. Даний спосіб потребує використання великої посудини та є затратним по часу.
  3. Виморожування. Суть даного методу полягає у тому, що вода на декілька годин поміщається у морозильну камеру. Чиста вода замерзає скоріше, а забруднена концентрується у середині посуду, саме її необхідно зливати.
  4. Фільтрація. Наразі ринок пропонує масу різноманітних фільтрів, які легко встановлюються та є досить простими у використанні.

Фільтрація тягне за собою певні фінансові витрати, однак саме цей спосіб є найефективнішим у боротьбі зі шкідливими речовинами в домашніх умовах.

Потрібно пам’ятати, що кожен із вище наведених способів не здатен до кінця гарантувати відмінну якість питної води та зробити її повністю безпечною. Тому, перед тим, як обирати той чи інший метод, все ж варто звернутися до компетентних організацій та замовити професійний аналіз якості води. Все у наших руках, і тільки ми можемо потурбуватися про власну безпеку. Не покладайтеся на «щасливий випадок», пийте чисту воду та будьте здорові.

 

З повагою,

Новгородківський відділ Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь