Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

ОБЕРЕЖНО ГРИБИ!

Дата: 11.06.2021 16:08
Кількість переглядів: 98

Фото без описуГриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Важливо знати що ви кладете до свого кошика!

Для отримання таких знань, спілкуйтесь із більш досвідченими грибниками, вивчайте енциклопедії з ілюстраціями грибів, читайте якомога більше інформаційної літератури про кожний вид грибів та їх відмінності. Але не порівнюйте ці ілюстрації із вашими зібраними грибами, так як вони можуть кардинально відрізнятись.

Чим небезпечні отруйні гриби?!

Отруйні гриби небезпечні тим, що містять в собі велику кількість токсинів. Токсини різних грибів по-різному діють на організм, викликаючи різні наслідки. Небезпечність отрути таких грибів не зникає навіть після довготривалої їх обробки: варінні, нагріванні, просушуванні, вимочуванні. Це означає, що навіть невеликий шматочок такого грибочку, що потрапить до вас на пательню чи до каструлі може призвести до сильного отруєння.

Ніколи не купуйте гриби у людей з рук.

Можливо вони і смачніші, так як домашні, але в купу до таких грибочків міг попасти один із отруйних, який своєю токсичністю заразив всі, що закатано у банку. Більш безпечний спосіб - купити їх в супермаркеті чи у спеціалізованих місцях їх продажу. В цих місцях вони проходять спеціалізований контроль та за їх якість постачальники несуть відповідальність.

Головні правила, яких варто дотримуватись:

  • не порівнюйте ілюстрації із вашими зібраними грибами, так як вони можуть кардинально відрізнятись;
  • отруйні гриби небезпечні тим, що містять в собі велику кількість токсинів. Токсини різних грибів по-різному діють на організм, викликаючи різні наслідки;
  • небезпечність отрути грибів не зникає навіть після довготривалої їх обробки: варінні, нагріванні, просушуванні, вимочуванні;
  • не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
  • ніколи не купуйте гриби у людей з рук. Віддавайте перевагу супермаркетам, теплицям та спеціалізованим точкам продажу;

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Якщо ви маєте підозри отруєння то дотримуйтесь негайних зазначених заходів!

Перша допомога при отруєнні грибами:

- викличте швидку медичну допомогу;

- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;

- після надання первинної допомоги, дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс;

- покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану;

- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, тому бажано їх не збирати та зовсім відмовитись від вживання.

 

Новгородківський відділ

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь