Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Запрацювали нові правила перетину кордону України: що змінилося

Дата: 17.08.2021 15:45
Кількість переглядів: 132

Фото без описуПостановою КМУ від 28 липня 2021 р. № 787 внесені зміни до обмежувальних протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Ці зміни набули чинності 5 серпня та стосуються правил перетину державного кордону України. Детальніше про нові правила перетину кордону йдеться в консультації юристів системи безоплатної правової допомоги.

Громадяни України можуть безперешкодно здійснювати перетин державного кордону з будь-яких країн за умови наявності одного з двох документів:

  1. Документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, які ВООЗ внесла до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях;

  2. Довідки 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19.

Водночас, правила щодо самоізоляції зазнали коригувань. Зокрема, раніше, після перетину державного кордону, від неї були звільнені особи, молодші 12 років. З 5 серпня від самоізоляції звільняються усі неповнолітні, віком до 18 років та українці, які виїхали за кордон до 4 серпня.

КМУ також уточнив перелік осіб, які звільняються від самоізоляції після перетину кордону в силу посадових обов’язків, виконання міжнародних місій, участі в спортивних змаганнях чи культурних заходах, участі у зовнішньому незалежному оцінюванні.

Також передбачено, що при встановленні «жовтого», «оранжевого» або «червоного» рівня небезпеки заклади освіти усіх форм зможуть працювати лише за умови, що 80% і більше персоналу матиме документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, тобто пройшов повну вакцинацію.

Зверніть увагу! Самоізоляція також припиняється у випадку отримання негативного результату тесту, крім осіб, які прибули з Росії та Індії.

Іноземці та особи без громадянства (за виключенням окремих категорій), як і раніше, обов’язково повинні мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19, та один з таких документів:

  • негативний результат ПЛР – тесту або експрес-тесту, не більше як за 72 години до перетину кордону;

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

Якщо документа, який підтверджує повний курс вакцинації проти COVID-19 немає, потрібно встановити застосунок «Вдома» та розпочати самоізоляцію. Термін самоізоляції становить 10 днів для осіб, які перетнули державний кордон або пункти в’їзду-виїзду, та розпочинається через 72 години з моменту перетину. У разі невиконання вимоги, прикордонники не пропускатимуть таких осіб до України.

Найжорсткіші правила будуть для тих, хто приїхав із Росії або Індії: їм доведеться пройти 14-денну самоізоляцію без права на дострокове припинення.

Іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні перетинають кордон безперешкодно за наявності документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19.

Якщо такі документи відсутні, громадяни та іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні (крім осіб до 18 років та інших категорій, визначених постановою) встановлюють застосунок «Вдома» та беруть на себе зобов’язання розпочати самоізоляцію через 72 години (якщо за цей час не отримають негативний результат ПЛР-тесту чи експрес-тесту.

У разі неможливості використати застосунок «Вдома» громадянин перебуватиме в обсервації.

Важливо! Застосунок «Вдома» не контролює і не обмежує пересування користувача перші 72 години після перетину кордону. Він контролюватиме самоізоляцію з третьої доби або в разі отримання позитивного результату тестування на COVID-19.

Для перетину контрольних пунктів в’їзду – виїзду за відсутності документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 або довідки 063-О про перше щеплення, потрібно буде здати безплатний експрес-тест на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2.

Для отримання юридичної консультації або роз’яснення з правових питань необхідно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру kropyvnytskyi1.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua;

  • поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Kropyvnytskyi.1.Centre.BVPD/;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua /;

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

  • прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь