Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Грип птиці

Дата: 21.12.2021 11:57
Кількість переглядів: 107

Фото без описуНовгородківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує, що відповідно до листа Головного управління  Держпродспоживслужби в Херсонській області  в ОСГ Туриці Володимира Васильовича Чулаківської ОТГ Скадовського району Херсонської області зареєстровано спалах грипу птиці типу А субтипу Н5.

 

 Що таке грип птиці? Грип птиці (або класична чума птахів, заразна нежить птахів, брауншвейзька хвороба курей) гостра висококонтагіозна вірусна хвороба сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, яка проявляється пригніченням, септицемією, ураженням органів дихання, травлення, високою загибеллю птиці.

Грипом птиці хворіють кури, качки, індики, страуси, цесарки, горобці, лебеді, чайки. Можуть хворіти і тварини - свині, норки, коні, коти. Небезпечний пташиний грип і для людини. Викликає хворобу РНК-вмісний вірус, що має здатність видозмінюватись, мутувати. Природним резервуаром збудника пташиного грипу є дика водоплавна птиця.

 Звертаємо особливу увагу населення, керівників господарств, органів місцевого самоврядування, що зараження може відбуватись від хворої дикої перелітної птиці або через продукти птахівництва, одержані від хворої сільськогосподарської птиці. Інформуємо, що лікування пташиного грипу не розроблено, тому треба уникати контакту з хворими чи мертвими птахами.

 У випадках масової гибелі (домашньої, дикої) птиці терміново повідомляти Новгородківський відділ ГУ ДПСС в Кіровоградській області або звертатись до спеціалістів Новгородківської РДЛВМ за телефоном: 2-01-18, 2-01-28.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь