Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

До уваги фізичних осіб – підприємців!

Дата: 08.02.2022 14:14
Кількість переглядів: 82

Традиційно на початку року триває звітна кампанія з подання фізичними особами – підприємцями річної звітності з ЄСВ за минулий рік.Не винятком є і 2022 рік. Однак новацією цьогорічної кампанії стало те, що, звітуючи з ЄСВ самі за себе, підприємці більше не подають окремий звіт, а заповнюють його як додаток до податкової декларації та подають у строки, встановлені Податковим кодексом України.

Так, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку формують самі за себе звіт за ф. Додаток 1 “Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску” у складі податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (у редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 № 752) та подають до податкових органів у термін:

платники єдиного податку першої та другої груп подають Додаток 1 у складі Декларації за 2021 рік не пізніше 01 березня 2022 року;

платники єдиного податку третьої групи подають Додаток 1 у складі Декларації за IV квартал 2021 року у термін не пізніше 09 лютого 2022 року.

Підприємці на загальній системі оподаткування заповнюють додаток ЄСВ-1 Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску до податкової декларації про майновий стан і доходи (у редакції наказу Мінфіну від 17.12.2020 № 783)та подають не пізніше 09 лютого 2022 року.

Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області наполегливо рекомендує фізичним особам – підприємцям контролювати стан подання звітності та у разі виявлення помилки у звіті повторно сформувати та подати коректний звіт у повному обсязі до податкового органу за місцем обліку. Консультації щодо заповнення звітних форм з ЄСВ можна отримати у фахівців головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Звітність з єдиного соціального внеску є одним із джерел формування реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Відсутність у Реєстрі застрахованих осіб відомостей з причини помилок у звітності може в подальшому негативно вплинути на соціальні права фізичної особи – підприємця.

 

Олена ПАРХОМЕНКО, начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь