Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Формула розрахунку пенсії за віком

Дата: 14.02.2022 11:05
Кількість переглядів: 121

Питання розміру пенсії за віком, на який можна розраховувати в умовах діючого пенсійного законодавства, цікавить кожну особу пенсійного віку.

Так, пенсія за віком визначається за наступною формулою:

Пенсія = розмір середньої зарплати х індивідуальний коефіцієнт зарплати х коефіцієнт страхового стажу.

Розмір середньої зарплати – це середня заробітна плата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

*пенсіонерам, яким пенсія призначалась протягом 2021 року, розмір середньої зарплати становить 9 118,81 грн.

Індивідуальний коефіцієнт зарплати – сума співвідношень зарплати в конкретному місяці до середньої зарплати по Україні.

*коефіцієнт зарплати за кожний місяць розраховується шляхом співвідношення суми зарплати, яку отримувала людина, до розміру середньої зарплати за відповідний місяць. Сума коефіцієнтів зарплати / страховий стаж за місяці, які враховано для визначення коефіцієнта зарплати.

Коефіцієнт страхового стажу – кількість стажу роботи, помножена на величину оцінки одного року страхового стажу та поділений на 12.

*тобто кількість років вашого стажу необхідно множити на 0,01.

Наприклад: у листопаді 2021 року призначено пенсію чоловіку, 15.10.1961 р. н. Набутий ним страховий стаж становив 35 років (420 місяців). Коефіцієнт страхового стажу склав 0,35 (420 х 1%) / 12).

Заробітну плату для обчислення пенсії враховано з 01.07.2000 по 30.09.2021 на підставі даних, що містяться в системі персоніфікованого обліку та ведуться Пенсійним фондом України. Індивідуальний коефіцієнт заробітної плати склав 1,10707. Відповідно, середньомісячний заробіток для обчислення пенсії становить 10 095,16 грн (9 118,81 грн х 1,10707).

Розмір пенсії за віком: 3 533,31 грн (10 095,16 х 0,3500).

Таким чином, пенсія за віком розраховується за єдиною формулою для всіх, а розмір пенсії обчислюється індивідуально для кожної особи і залежить від тривалості набутого страхового стажу особи (коефіцієнта страхового стажу), від величини одержуваного заробітку (доходу), з якого було сплачено страхові внески (індивідуального коефіцієнта заробітної плати), та часу виходу на пенсію.

 

Лариса ПРОХОРЕНКО, заступник начальника управління – начальник відділу методології та організації роботи з обслуговування громадян управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь