Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Закон України № 2120: особливості сплати єдиного податку «спрощенцями» 3-ї групи

Дата: 11.04.2022 16:10
Кількість переглядів: 79

Головне управління ДПС у Кіровоградській області інформує.

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (Закон України № 2120), що набрав чинності 17.03.2022, визначені, зокрема особливості у частині оподаткування платників єдиного податку 3-ї групи на період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.

Так, Законом України № 2120 підрозділ 8 «Особливості справляння єдиного податку та фіксованого податку» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено новим пунктом 9, у п.п. 9.2 якого визначено, що на період з 01.04.2022 до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану платниками єдиного податку 3-ї групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, а також п.п. 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ визначені умови, за яких суб’єкти господарювання не можуть бути платниками єдиного податку 3-ї групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом ПКУ.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку 3-ї групи, які використовують особливості оподаткування у період воєнного стану, встановлюється у розмірі 2 % доходу (п.п. 9.4 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Податковим (звітним) періодом для таких платників єдиного податку 3-ї групи є квартал.

Платники єдиного податку 3-ї групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, щомісяця до 15 числа сплачують авансовий внесок єдиного податку за підсумками попереднього календарного місяця (п.п. 9.6 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Такі платники єдиного податку розраховують суму податку за звітний квартал та здійснюють сплату задекларованих сум з урахуванням авансових внесків єдиного податку, сплачених протягом звітного кварталу (п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

При цьому, після припинення або скасування воєнного стану на території України платники єдиного податку 3-ї групи, які на день припинення або скасування воєнного стану використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного стану, втрачають право використання особливостей оподаткування, передбачених зазначеним пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ (п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь