ПОРАДИ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ
Наразі в Україні діє військовий стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, зокрема проводять збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та захисників України.
Водночас зростає ризик випадків харчового отруєння та харчової токсикоінфекції. Аби уникнути небажаних наслідків, рекомендуємо дотримуватися простих порад:
-
залучати до роботи зі збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами, та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
-
дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
-
сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
-
при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці;
-
оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити, чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти (патьоки, деформації, бомбажні банки «хлопавки»), та не допустити їх наступне зберігання та використання;
-
сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
-
при використанні продуктів, які швидко псуються, оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
-
зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів;
-
дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.
УВАГА! Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.