ПАМ’ЯТКА
Внаслідок збройної агресії Російської федерації проти України на багатьох територіях виникають проблеми з забезпеченням населення питною водою, харчовими продуктами, що може призвести до погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворювань на гострі кишкові інфекції, харчові отруєння.
Новгородківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує про небезпеку зараження кишковими інфекціями.
Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.
Збудники таких інфекцій потрапляють до організму, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони здатні довго існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах. Наприклад, на ложках, тарілках, дверних ручках і меблях. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте все ж вважають за краще жити там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, холодці, киселі, а також у воді (особливо в літній час).
Дотримання простих правил може врятувати цивільне та військове населення від харчових отруєнь:
-
Сировина та готові харчові продукти приймаються, зберігаються, транспортуються максимально окремо! За відсутності холодильника доцільно передбачити склад за межами приміщення на вулиці.
-
При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці.
-
При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.
-
Слід бути обережними під час прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні якості — яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів.
Особливу увагу звертаємо на те, що ні в якому разі непотрібно вживати продукцію з вичерпаним терміном придатності, порушенням цілісності упаковки, наявності сторонніх запахів!
Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та самовідповідальні!