Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Щеплення проти туберкульозу

Дата: 20.04.2023 10:46
Кількість переглядів: 35

Туберкульоз - інфекційне захворювання людей, тварин, риб та птахів, яке викликається бактерією туберкульозу. Це важке інфекційне захворювання з тяжким хронічним клінічним перебігом. Джерелом інфекції можуть бути хвора людина, домашні тварини або птахи. Серед домашніх тварин найбільше значення мають свині та велика рогата худоба, яка виділяє збудник інфекції з молоком. Шляхи передачі інфекції різні. Найчастіше зараження здійснюється крапельним шляхом через мокротиння та слину, які виділяються хворим при кашлі та розмові, а також повітряно-пиловим шляхом. Важливе значення має контактно-побутовий шлях розповсюдження інфекції, як безпосередньо від хворого так і через навколишні предмети забруднені мокротинням. Для інфікування досить вдихнути лише незначну кількість збудника інфекції. Нездатність імунної системи боротися з інфекцією, що викликається мікобактеріями туберкульозу, призводить до розвитку активної хвороби, при якій мікобактерії розмножуються і руйнують організм.

В Україні в 1995 році зареєстрована епідемія туберкульозу, яка і донині невпинно прогресує. В зв’язку з поширеністю захворювання на туберкульоз до великих масштабів Всесвітня організація охорони здоров’я в 1996 році оголосила 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. Мета цієї акції - привернути увагу громадськості всього світу, широких верств населення до цієї інфекції, яка загрожує людству.

Надійним засобом профілактики туберкульозу у дітей є профілактичні щеплення, які застосовуються для активної специфічної профілактики захворювання. Вакцина проти туберкульозу (БЦЖ) - це живі мікобактерії вакцинного штаму, які розмножуючись в організмі щепленого приводять до розвитку тривалого імунітету до туберкульозу.

Вакцинація проти туберкульозу проводиться здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 добу життя, які не мають медичних протипоказань до щеплень. Дітям, які не були вакциновані в пологовому будинку через наявність медичних протипоказань або з інших причин, проводиться імунізація в пункті щеплень територіальної поліклініки/амбулаторії. Якщо дитина старше 2-х місячного віку, перед вакцинацією БЦЖ слід провести тестування туберкуліновою пробою і здійснювати щеплення тільки у випадку негативного результату проби. Реакція вважається негативною при повній відсутності інфільтрату (папули) і гіперемії або при наявності уколової реакції 1 міліметр.

Записи про проведенні щеплення та туберкулінодігностику заносять до індивідуальної для кожної дитини карти профілактичних щеплень (ф. ОбЗ/о), в історію розвитку новонародженого, в історію розвитку дитини (ф. 112/о) та медичну карту амбулаторного хворого (ф. 025/о).

Щеплення проти туберкульозу проводиться за призначенням лікаря, спеціально підготовленим медичним працівником тільки за згодою батьків. В день проведення профілактичного щеплення проводиться медичний огляд дитини, вимірюється температура тіла про що здійснюється відповідний запис у медичній документації. Проведене щеплення вноситься в єдину електронну систему охорони здоров’я.

Трапляється, що через певні релігійні погляди або побоювання виникнення реакцій та ускладнень на щеплення батьки відмовляються від проведення їхнім новонародженим дітям профілактичних щеплень. "В жіночих консультаціях проводиться активна освітня комунікаційна робота по профілактиці туберкульозу з вагітними та членами їх сімей щодо надання згоди на своєчасне проведення щеплень їх новонародженим.

Профілактика туберкульозу носить комплексний характер. Крім специфічної профілактики дітей проводяться протиепідемічні та дезінфекційні заходи у вогнищі туберкульозної інфекції.

Дотримання правил особистої гігієни, відмова від шкідливих звичок, загартовування організму запорука підвищення опірності його до різних інфекцій, в тому числі і до туберкульозу.

Пам’ятайте! Попередження та раннє виявлення туберкульозу залежить від Вашого відношення до свого здоров’я, здоров’я рідних, близьких та всіх хто Вас оточує, а профілактичні щеплення - основний важіль впливу на імунну систему для формування надійного захисту від захворювання.

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь