Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Дифтерія - небезпечне захворювання

Дата: 20.04.2023 10:47
Кількість переглядів: 39

Дифтерія - гостре інфекційне захворювання, яке протікає з ураження верхніх дихальних шляхів, інтоксикацією та загрожує ускладненнями з боку міокарда, нирок та нервової системи.

У Кіровоградській області станом на сьогодення епідемічна ситуація з захворюваності характеризується як благонадійна. В Україні зареєстровані випадки дифтерії: 2019 р. - 21 вип. (пок. на 100 тис.нас. 0,050), 2020 - 2021 рр. - випадків не реєструвалось, в 2022 році зареєстровано 2 випадки захворювання.

В області: останні випадки дифтерії були зареєстровані у 2007 році - 3 вип. (захворіло 2 дорослих (м. Світловодськ та м. Олександрія) та одна дитина                                                          (м.

Олександрія). Нажаль, один із випадків закінчився летально (58-річний мешканець м. Світловодська).

Збудником дифтерії є мікроб - дифтерійна паличка, що здатний виробляти в організмі людини дуже сильну отруту - дифтерійний токсин. Збудник стійкий у зовнішньому середовищі, довго зберігає свою життєдіяльність на предметах домашнього вжитку, яким користувався хворий (іграшки, посуд, книги) та в продуктах харчування (молоко, молочні продукти). Передача збудника дифтерії від хворої до здорової людини відбувається під час дихання, розмови, кашлю, через предмети, якими користувався хворий.

Єдиним джерелом розповсюдження інфекції є хвора людина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище під час хвороби та в період одужання.

Інкубаційний період - це період від проникнення збудника в організм людини і до проявів перших клінічних ознак - триває від 2 до 10 днів.

Захворювання починається з підвищення температура, з’являється біль в горлі, гіперемія зіву, а в подальшому при дифтерії на мигдаликах з’являються нальоти, які щільно спаяні з підлеглою тканиною і тяжко знімаються шпателем.

Хворіють на дифтерію як діти, так і дорослі, які не мають щеплень або не одержали повну їх кількість. В основному серед нещеплених і шукає свою жертву збудник дифтерії.

Єдиним засобом попередження дифтерії є профілактичні щеплення. Вони забезпечать стійкий імунітет і будуть ефективними лише в тому випадку, коли здійснені своєчасно і повному обсязі.

Планові щеплення проти дифтерії проводиться дітям з 2-х місячного віку. Повний курс первинної імунізації передбачає вакцинацію, що включає 3 щеплення з інтервалом в 2 місяці АКДП-вакциною. Першу ревакцинацію АКДП - вакциною проводять в 18 місяців, в подальшому здійснюється ревакцинація АДП та АДП - М анатоксинами в 6 та 16 років. Для надійного імунітету доросле населення повинно отримувати щеплення 1 раз на 10 років. В 2022 році доросле населення області щепленнями проти дифтерії та правця охоплено на 35,6%, у зв’язку із високим рівнем захворюваності на СОУГО-19. В поточному році проведення щеплень проти дифтерії дорослому населенню знаходиться на постійному контролі, так як у зв’язку з воєнним етапом в Україні та міграцією населення показник виконання плану за І квартал 7,2 % (план 37828).

Щеплення дітей та дорослих проводиться за направленням сімейного лікаря Центрів первинної медико-санітарної допомоги.

В день проведення щеплень дітей та дорослих обов’язково має оглянути лікар, а після щеплення треба уникати фізичних навантажень і емоційних стресів, а також спілкування з інфекційними хворими. Це може вплинути на якість вироблення імунітету.

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб

МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь