Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Пенітенціарна пробація - складова ресоціалізації засуджених осіб

Дата: 06.07.2023 11:40
Кількість переглядів: 40

Фото без описуБезпека суспільства – найголовніша мета пробації в Україні, яка здійснюється шляхом комплексу заходів, що мають на меті виправлення та повернення у суспільство засуджених.

Відповідно Закону України «Про пробацію», пенітенціарна пробація - це підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

Для засуджених, особливо тих, які тривалий час відбували покарання, адаптація до життя на волі в сучасних умовах може бути досить складною. З’являються такі труднощі, як: побутова невлаштованість, відсутність житла, значні складнощі у працевлаштуванні та ін.. Проблеми у відновленні свого соціального статусу та поверненні до нормальних умов життя призводять до того, що особи, які звільнилися з установ виконання покарань, знову стають  на кримінальний шлях, через що підвищується рівень рецидиву правопорушень.

Саме уповноважені органи з питань пробації сприяють засудженим, які готуються до звільнення у визначенні намірів щодо місця проживання після звільнення, допомагають в працевлаштуванні працездатним особам, залучають до роботи з влаштування до спеціалізованих установ для звільнених осіб, інших установ (закладів) соціальної підтримки (догляду), закладів для бездомних осіб, закладів соціального обслуговування, сприяють в наданні соціальних послуг. Тобто здійснюють комплекс заходів із соціальної підтримки звільнених осіб. А допомогу в цьому надають установи виконання покарань, територіальні органи з питань соціального захисту населення, органи поліції, заклади охорони здоров’я.

Адже тільки спільна напружена праця із застосуванням соціальної реабілітації та людське ставлення до колишніх засуджених дозволяють мотивувати останніх до законослухняного способу життя та допомагають у подоланні негативних проявів поведінки.

 


Кропивницький РС № 5 філії Центру пробації в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь