Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Інформація для власників житлових приміщень, що безоплатно прихистили внутрішньо переміщених осіб

Дата: 18.08.2023 14:23
Кількість переглядів: 33

Особи, що прихистили внутрішньо переміщених осіб мають право на отримання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану.

Відповідно до пункту 1 Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333 компенсація здійснюється  щодо витрат, що пов’язані з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) внутрішньо переміщених осіб:

  • які перемістилися з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, інформація про які є складовою частиною переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією;
  • житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, інформація про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, або щодо якого подано документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Компенсацію можуть отримати громадяни України віком від 18 років, які є власниками житла, або їх представникам, наймачам (орендарям) житла державної або комунальної власності, спадкоємцям, які прийняли спадщину і безоплатно розміщували внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім'ї, у розумінні Сімейного кодексу України, (далі - особи, що розмістили внутрішньо переміщених осіб), для покриття понесених ними витрат, пов’язаних з розміщенням внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до пункту 4 Порядку, особи, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, зобов’язані не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб подати до відділу ЖКГ та архітектури Новгородківської селищної ради повідомлення за формою згідно з додатком 1 до Порядку (далі — заява) із пред’явленням підтвердних документів.

Особи, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, також зобов’язані в день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості подати повідомлення згідно з додатком 1 разом з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати внутрішньо переміщених осіб у такому приміщенні.

Перелік документів для оформлення компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Документи для власника житла:

  1. Паспорт, ідентифікаційний код власника житла.
  2. Документ, який підтверджує право власності на житло.
  3. Номер банківського рахунку для перерахування суми компенсації (за стандартом IBAN).

Документи для внутрішньо переміщених осіб, які безоплатно розміщуються у житловому приміщені:

  1. Паспорт, ідентифікаційний код .
  2. Свідоцтво про народження дитини, ідентифікаційний код дитини.
  3. Довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО (далі - людино-день), з дня її розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відповідним органом або через Портал Дія.

Сума компенсації за кожен людино-день становить 14,77 гривень.

Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Для отримання компенсації необхідно щомісяця не пізніше 5 днів з дня закінчення звітного місяця подативідповіднузаяву до відділу ЖКГ та архітектури Новгородківської селищної ради.

Особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, підтверджує факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації.

Для отримання більш детальної інформації рекомендуємо звертатисьз 8.00 до 17.00 до відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, благоустрою, інфраструктури та цивільного захисту Новгородківської селищної ради Кіровоградської області за адресом – смт Новгородка, вул. Центральна,1 (ІІ поверх адміністративного приміщення).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь