A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Пробаційний нагляд, як основний вид покарання і альтернатива позбавленню та обмеженню волі

Дата: 01.04.2024 16:57
Кількість переглядів: 15

Фото без описуЗ 28 березня 2024 року в Україні запроваджено пробаційний нагляд як основний вид покарання і альтернатива позбавленню та обмеженню волі. Пробаційний нагляд означає, що засуджені за деякі кримінальні злочини відбуватимуть покарання без ізоляції від суспільства, тобто не у в’язниці.

Що таке пробаційний нагляд - це новий вид кримінального покарання. Він обмежує права і свободи засудженого, визначені законом і встановлені вироком суду, але передбачає не ув’язнення, а наглядові й соціально-виховні заходи. Тобто, засуджена особа продовжує знаходитися на волі, але має відвідувати центри пробації.

Що таке центри пробації - спеціалізовані заклади, в яких проводять роботу з засудженими за порушення, що не передбачають позбавлення волі.

Пробаційний нагляд може бути застосований до обвинувачених, санкція статті яких передбачає від 1 до 5 років покарання. Якщо людина скоїла не тяжкий злочин, перед суддею буде вибір: відправити обвинуваченого у в’язницю або ж обрати пробаційний нагляд.

Як працює пробаційний нагляд - засуджений повинен періодично реєструватися в центрі пробації, повідомляти там про зміну місця проживання, роботи або навчання. Також він не може без дозволу центру виїжджати за кордон. Засудженого також можуть зобов’язати працевлаштуватися, пройти курс лікування від наркотичної або алкогольної залежності, розладів психіки, або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших.

Для засудженого на пробаційному нагляді можуть застосовувати електронний засіб контролю.

Чому в Україні впроваджують пробаційний нагляд - є декілька причин. Наприклад, це змога виконати рекомендації Європейського суду з прав людини про необхідність оптимізації пенітенціарної системи та зменшення кількості засуджених.Європейські практики рекомендують альтернативні покарання, щоб не ізолювати людину, а працювати з нею на волі. Пробаційний нагляд, також, дозволить зменшити видатки на ув'язнених.

Отже, запровадження пробаційного нагляду як альтернативи позбавленню та обмеженню волі не тільки стане одним з кроків до реформування системи виконання покарань в Україні, а й дозволить зменшити кількість увʼязнених.

 

Кропивницький РС № 5 філії ДУ «Центр пробації» в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь