Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

СПІВПРАЦЯ АГРАРІЇВ І ПАСІЧНИКІВ ЗБЕРЕЖЕ БДЖІЛ ВІД ЗАГИБЕЛІ!

Дата: 19.04.2024 13:32
Кількість переглядів: 37

Фото без описуЗ настанням весни трапляються випадки  отруєння бджіл агрохімікатами та пестицидами, які використовують  суб’єкти господарювання та фізичні особи усіх форм власності під час проведення польових робіт.

В черговий раз звертаємо увагу про дотримання законодавства у сфері захисту рослин (Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати»), Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Закону України «Про бджільництво»,  з метою забезпечення безпечного для здоров’я і навколишнього природного середовища застосування пестицидів та агрохімікатів.

Суб’єкти господарювання  та фізичні особи усіх форм власності, які застосовують засоби захисту рослин для обробки сільськогосподарських культур, згідно ст. 37 Закону України “Про бджільництво”, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через листа повідомлення та засобів масової інформації,  попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Оскільки, суб’єкти господарювання та фізичні особи усіх форм власностіповинні повідомляти органи місцевого самоврядування та населення про місце і час обробок пестицидами, то власники бджіл повинні поставити пасіку на облік у селищну (сільську)  раду за місцем постійного розташування. При отриманні повідомлення про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку у безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів. Роботи з пестицидами, враховуючи їх безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні та ранкові години. Беручи до уваги токсичність багатьох пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу до цвітіння або після.

Дотримання законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про місцеве самоврядування в Україні», зустрічі, діалог, співпраця, партнерське взаєморозуміння між товаровиробниками та бджолярами дозволить уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь