Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

Запобігання отруєнню бджіл!

Дата: 15.05.2024 14:12
Кількість переглядів: 50

Фото без описуСаме завдяки своєчасному оповіщенню (попередженню) бджолярі можуть отримувати інформацію щодо обробки полів пестицидами, щоб вжити заходів і уникнути контактів бджіл з отруйними речовинами. Адже ніхто не труїть бджіл навмисно. Агровиробники можуть не повідомити бджолярів про час обприскування і внесення хімікатів, і при тому взагалі не знати про те, що десь поруч розташована пасіка, тому щоб уникнути і запобігти отруєнню бджіл, агровиробники зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки, через листа повідомлення та засоби масової інформації, попередити про це органи місцевого самоврядування та пасічників.

Якщо аграрії застосовують гербіциди від бур’янів та фунгіциди від хвороб рослин слабкого ступеня ризику – це менше ризиковано, але правил санітарних зон треба дотримуватися. А от при застосуванні інсектицидів від шкідників – необхідно завчасно обов’язково повідомляти. Саме інсектициди найбільш шкідливі для життєдіяльності бджіл.    

Поблизу населених пунктів повинні, в першу чергу, застосовуватися малотоксичні пестициди. Зона санітарного розриву повинна складати при шланговому обприскуванні не менше 300 м, вентиляторному – 600 м, авіаційному – 1000 м (з урахуванням напрямку вітру).

При сучасному рівні хімізації сільськогосподарського виробництва, в умовах значного збільшення кількості і розширення асортименту пестицидів охорона навколишнього середовища від забруднення має надзвичайно важливе значення і потребує встановлення суворих регламентів і чітко організовує системи контролю за їх дотриманням.

Тому рекомендуємо впроваджувати перспективні методи обробок:

  • малооб’ємне та ультрамалооб’ємне обприскування,

  • внесення гранульованих форм пестицидів та інших, при яких ґрунт та повітря найменше забруднюються.

Обробітки проводити необхідно рано вранці й вечірні пізні години.

При плануванні сівозмін у господарствах окремі  великі масиви культур, що потребують багатократних обробок, рекомендуємо розташовувати на відстані 1 км від населених пунктів.

Щоб зберегти здоров’я людей поблизу населених пунктів, доцільно планувати посадку культур із малими площами і тих, що не потребують багатократних хімічних обробок протягом сезону, а проводити, при можливості, механічні обробітки.

При застосуванні пестицидів у середині населених пунктів для забезпечення санітарної охорони повітряного середовища необхідно керуватися визначеними правилами.

Тільки спільними зусиллями збережемо довкілля, корисних бджіл і здоров’я населення.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь