Новгородківська селищна територіальна громада
Кропивницького району Кіровоградської області

НЕЯКІСНИЙ ІНСТРУКТАЖ З ОХОРОНИ ПРАЦІ – ОДНА З ПРИЧИН НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ

Дата: 12.07.2024 08:39
Кількість переглядів: 21

Фото без описуВажливим обов’язком роботодавця є організація для працівників навчань з охорони праці, безпечних методів і прийомів виконання робіт та надання першої домедичної допомоги постраждалим. Адже якісний інструктаж стане запорукою безпеки на робочому місці.

У ході розслідувань нещасних випадків, які сталися  на виробництві, та проведення позапланових перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи на підприємствах області, які здійснені фахівцями відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи головного управління, у 70 % випадків мають місце типові помилки.

На що варто звернути увагу роботодавцю?

1. Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання обов’язково проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

2. Не навчений працівник, допущений до роботи, законодавчо не винен в порушенні!

3. Але існують і винятки, коли працівник свідомо ухиляється від навчання і подальшої перевірки знань вимог охорони праці.

Типові помилки при організації навчань з охорони праці

З метою уникнення порушень роботодавцю варто пам’ятати про типові помилки, які допускаються на виробництві при організації навчань з охорони праці.

1. Неповний вибір інструкцій з охорони праці.

2. При розробці інструкцій з охорони праці не враховується специфіка підприємств, установ, організацій (частіше за все копіюються положення типової інструкції).

3. На перевіряються знання після інструктажу, не проводяться (або проводяться формально) стажування.

4. Інструктаж і навчання проводить особа, яка сама не навчена і не пройшла перевірку знань вимог охорони праці в установленому порядку.

5. Інструкції з охорони праці не перебувають у доступних для працівників місцях.

6. При розробці інструкцій з охорони праці для професій та видів робіт не враховано всі технічні операції виробничого процесу та вимоги діючих законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, технічної документації тощо.

7. Не здійснюється відстеження місць потенційних небезпек, не здійснюється прогнозування можливих наслідків.

 

 

Ольга ЯНЧУК,

заступник начальника управління – начальник відділу

профілактики та розслідування нещасних випадків управління

контрольно-перевірочної роботи головного управління

Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь